Maszketno Wielkanoc w Czerwionce-Leszczynach
Category:Bez kategoriiZapraszamy na cykl Wielkanocnych filmów kulinarnych „Maszketno Wielkanoc”.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Dębieńska, Czuchowa oraz Bełku przygotują dla Państwa smakowite świąteczne potrawy.
Wielkanocne Zisty
Zista piaskowo:
40 dkg mąki
25 dkg cukru
1 kostka masła
5 jajek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zista drożdżowo:
40 dkg mąki
2 całe jajka
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
40 g drożdży
70 g masła
szczypta soli
rodzynki
skórka z cytryny lub pomarańczy
Zista trójkolorowo:
6 jajek
6 łyżek oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1/2 szkl. maku (całego)
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
proszek do pieczenia
Zista z majonezym:
4 jajka
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
sok z cytryny
Smażonka i jaja filowane
Smażonka:
Jajka
Sól
Pieprz
Masło
Szczypiorek lub pokrzywa
Jaja po śląsku:
Jajka
Śledź solony
Sos musztardowy
(musztarda, majonez, jogurt naturalny)
Koperek do dekoracji
Jaja filowane:
Jajka
Cebula
Ser żółty
2 łyżki masła
Trochę majonezu
Sól, pieprz
Śledź w różnych postaciach
Hekele:
4 filety śledziowe solone (mogą być matiasy)
3 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
1 cebula
1 łyżka musztardy
Pieprz do smaku
Śledzie z pieprzem cytrynowym:
Śledzie (4-5 sztuk)
Cebula pokrojona w kostkę
Pieprz cytrynowy
Oliwa
Śledzie w śmietanie:
4 płaty śledzi matias
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
3 jajka ugotowane na twardo
1 duża śmietana ok. 400 g
2 łyżki majonezu
Cebula biała i czerwona
Szałot śledziowy:
4 płaty śledziowe
3 jajka
1 por
1 czerwona cebula
1 papryka czerwona
Natka pietruszki
Koperek
3 łyżki majonezu
Bratheringi:
Filety z zielonych śledzi
Jajko
Mąka pszenna
Bułka tarta
Olej
Ocet
Cebula
Ziele Angielskie
Liść laurowy
zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
Ziele angielskie
Liść laurowy
Cebula
Śledzie pod pierzyną:
1 duży burak ćwikłowy, ugotowany
4 jajka
2 ugotowane marchewki
1 cebula drobno posiekana
4 duże solone śledzie (matiasy)
1/2 dużego słoika majonezu
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 jogurt naturalny
Pascha
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
20 dkg masła (jeśli twaróg jest tłusty dajemy mniej masła)
30 dkg cukru pudru
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy
1/4 l śmietany (śmietany dodajemy mniej lub więcej, zależnie od konsystencji twarogu)
10 dkg orzechów (najlepiej laskowych) lub migdałów
10 dkg rodzynek (sparzonych wrzątkiem i odsączonych)
10 dkg migdałów (do dekoracji)
Szałot ze śledziem
Składniki:
4 ziemniaki
4 jajka
4 ogórki kiszone
4 płaty fileta Matyjas
1 średni por ( biała część)
2 pietruszki (korzeń)
0,5 selera
2 łyżki majonezu
zielony szczypiorek
sól, pieprz
Przyrządzanie:
Por pokroić w półplasterki, oprószyć solą i cukrem. Matyjasy zamoczyć na pół godziny w mleku, osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kostkę Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ściągnąć skórkę. Seler i pietruszkę ugotować. Jajka i pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, pokrojony szczypiorek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Majonez:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu
100 g oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
Przyrządzanie:
Żółtka, musztarda i ocet mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Następnie porcjami dodajemy olej (początkowo po łyżeczce) uważając by się nie zważył. Później można zwiększyć porcje oleju, aż majonez osiągnie odpowiednią gęstość. Dodać sól i pieprz według uznania.
Żur żyniaty
Składniki:
3 litry wody
0,5 litra zakwasu na żur
0,5 kg boczku wędzonego
1 kg kiełbasy
1 kg ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 cebula
0,5 litra śmietany
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
Maggi, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z połowy boczku gotujemy na trzech litrach wody wywar.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze z boczkiem, dodając liście laurowe , ziele angielskie, sól i pieprz. Doprawić Maggi. Pozostały boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulę. Całość chwilę smażymy. Ugotowany boczek wyjmujemy z wywaru i kroimy w kostkę. Gdy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas cały czas mieszając i czekamy aż wywar osiągnie temperaturę wrzenia. Dodajemy pokrojony boczek, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Wszystko razem gotujemy. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec do lekko ostudzonego żuru wlewamy śmietanę.